Interview met Rogier Vijverberg van SuperHeroes
Interview / 8 jaar ago

Interview met Rogier Vijverberg van SuperHeroes

‘Als ze niet over je praten, heb je ze blijkbaar niets interessants verteld.’

SuperHeroes is een digital agency, opgericht in 2009 door Django Weisz Blanchetta en Rogier Vijverberg. Django houdt zich met name bezig met de operatie. Rogier is creative director. Inmiddels bestaat de organisatie uit 18 personen en hebben ze een aandeel in Magic Bullet.

Jullie zijn in een paar jaar tijd gegroeid van 2 naar 18 mensen en jullie werken voor aantal aansprekende merken als Diesel en LG. Wat maakt jullie succesvol?

Dat is een combinatie van magie en ambitie. Bij de start hebben we het merk Superheroes meteen een eigenzinnige uitstraling gegeven. Niet al te conformistisch, beetje mystiek en met een stevige ambitie. We willen echt internationaal werk maken. Vanaf het begin hebben we daar alles op ingericht. De voertaal was vanaf het begin meteen Engels en het bepaalde de klanten waarvoor we wilden werken. Maar met deze 2 elementen (magie en ambitie) moet je het ook nog doen. Je werk moet corresponderen met deze 2 elementen. Waarom gaan mensen hier over praten? Dat is essentieel. Als ze niet over je praten, heb je ze blijkbaar niets interessants verteld.

Waarom ben je met Superheroes begonnen?

Omdat ik het beter denk te weten dan de baas. Maar ook vanuit de ambitie om zelf iets neer te zetten. Ik wil straks omkijken en trots zijn op wat ik gedaan heb. En om te zien of je het kan. Je weet dat je het kunt maar het moet dan nog wel echt gebeuren.

Wat ik ook echt tof vind is dat van de 18 werknemers er 12 uit het buitenland afkomstig zijn. Wij zijn in staat om hen een ervaring te geven in een andere stad, omgeving waar ze de rest van hun leven op terug kunnen kijken. Dit is niet het enige, maar het maakt wel een wezenljk onderdeel uit van de drive.

Wat vond je lastig bij het opstarten?

In het begin is het de uitdaging om je eerste klanten en projecten binnen te halen. Vertrouwen koop je niet. Dat moet je opbouwen en kost tijd. Pas als je een portfolio hebt kun je aan klanten laten zien dat je je verhalen om kunt zetten in resultaten. De eerste klussen moeten daarom supergoed zijn. Daar hebben we veel aandacht aan besteed. Dit blijft overigens essentieel, want je bent zo goed als je laatste opdracht.

Alles moet van hoge kwaliteit zijn, dat is een cruciaal element. Daar selecteer je ook de mensen op die je aanneemt en de contacten die je benadert. Maar ook je klanten. Heb je een klant waar je dat niet voor kunt maken levert dat misschien wel geld op, maar geen nieuwe business. En dat is wel ons leidende principe. We zijn eigenlijk altijd wel bezig met morgen.

Wat vind je een uitdaging in het runnen van het bedrijf?

De grote uitdaging is dat je niet meer 1 project binnenhaalt waarmee je alle salarissen kunt betalen. Je hebt meerdere klanten en projecten nodig. Alle projecten moeten stuk-voor-stuk spannend zijn en blijven. We zijn geen fabriek, we moeten opzienbarend werk kunnen blijven maken.

Projecten en opdrachten worden groter, dus je moet ook opschalen in kwaliteit. De kwaliteit van het team moet dus ook op peil blijven. Iedereen die binnenkomt moet iets toevoegen aan het geheel. Het aannemen van mensen hebben we wel eens over gelaten aan het personeel, maar dat doen we weer zelf omdat is gebleken dat het lastig is om jouw gevoel en wensen m.b.t. nieuw personeel over te dragen.

Hoe vind je je klanten?

Die komen nu veelal vanuit ons netwerk. Of op projecten die aandacht krijgen in de pers. Zoals bijv de 2 films voor LG (xxx link + aanvullen incl views). Aan onze naamsbekendheid zouden we overigens nog wel wat meer aandacht aan kunnen besteden.

We moeten duidelijk blijven maken aan de markt wat ons profiel is. Doordat we niet alleen internet doen, maar geloven in een totaalpakket van alle media en voor steeds meer klanten werken, moet je zorgen dat je profiel wel scherp blijft.

Wat is jullie profiel en propositie?

We zijn een digital interactive agency. We maken campagnes waar mensen graag over praten. Dat is onze focus. Interactief is niet alleen meer internet. Dat zijn alle kanalen. We maken inmiddels het hele pakket. De uitdaging is om duidelijk te blijven maken waar je voor staat. Dit is overigens ook een vraagstuk voor andere digital agencies.

Op welke klanten focus je?

We werken het liefst voor markt-challengers (dus niet de markleiders). Challengers hebben de push en de drive om te winnen. Ze geven je meer vrijheid en durven ook meer risico te nemen. Dat is belangrijk: dat klanten je durven laten gaan. Dat zijn ook de meest succesvolle projecten.

Maken jullie gebruik van een business plan?

Nee, we hebben geen formeel plan liggen. We kijken wel ieder jaar of we op het goede spoor zitten en kijken dan naar een aantal belangrijke peilers. Bijvoorbeeld welk personeel we nodig hebben. Hoe het team eruit moet zien. Wat voor werk we willen maken en voor wie we nog willen werken. Maar uiteraard ook naar de financiele kant.

Waar sta je over 5 jaar?

Over 5 jaar hebben we naast Amsterdam een vestiging in New York, Rio de Janeiro, Shanghai of Seoul.

Rio omdat ik geloof dat Zuid-Amerika nog onontgonnen terrein is. Het is relatief een creatief goede omgeving wat ook van daar naar hier zal komen. Seoul is ook enorm in opkomst, omdat ze in de wereld een steeds grotere rol van betekenis krijgen. Door LG zijn we daar nu ook concreet over aan het nadenken.

NY ook omdat we een andere, onderscheidende stijl hebben ten opzichte van de Amerikaanse bureaus.

Ik zou niet naar Londen of Parijs gaan. Dat voegt niets toe, je bent daar weinig onderscheidend en de afstanden zijn goed te bereizen.

Maar de vraag is: hoe ga je dat financieren? Met een externe financier? Of door samen te werken met lokale partijen? Of moeten we gedeeltelijk worden overgenomen? We zouden het liefst autonoom blijven en liever niet opgaan in een netwerk. Daar zijn we het niet om begonnen. Daarnaast is de vraag wat het juiste moment is waarop je een dergelijk stap moet zetten. We zitten ook nog steeds in een rare economie. Alhoewel ik denk dat dit voor ons niet zo van invloed is. We weten immers tijdens de crisis een flinke groei te realiseren.