05. Verdienmodel

05. Verdienmodel

Wat heb je per maand nodig om van te leven? Wat kun je per maand aan omzet behalen? Welke verdienmodellen passen bij je diensten en producten?

Doel stap 5

In deze stap ga je voor je verschillende producten en diensten verdienmodellen bepalen. Het geheel van deze modellen is je totale verdienmodel van je onderneming. Een totaal verdienmodel maken is belangrijk omdat:

— Het rust creëert. Door te weten hoe je jouw geld verdient ontstaat er rust in je hoofd. Deze rust zorgt ervoor dat je op gezette tijden gefocust en creatief aan de slag kunt, zonder dat stemmetje in je hoofd dat je steeds zegt dat er geld verdiend moet worden.

— Het focus geeft op je kunstenaarschap. Als je meer financiële middelen hebt, dan kan je beslissen om bepaalde taken uit te besteden die je minder leuk vindt of waar je minder goed in bent. Je kunt je dan meer toeleggen op je eigen creatieve kracht, waardoor je weer sterker wordt en waardoor je weer verder groeit. Zo kan er organisch een groeimodel ontstaan waarbij je zowel persoonlijk als professioneel groeit.

— Het bestaansrecht geeft. Heb je een goed verdienmodel, dan is dat een teken dat mensen bereid zijn om voor je producten en diensten te betalen. Ze kennen er blijkbaar waarde aan toe. Dat geeft meteen ook een gevoel van waardering en erkenning.

— Het focus geeft op je drive. Als je meer financiële middelen hebt, dan kan je beslissen om bepaalde taken uit te besteden die je minder leuk vindt of waar je minder goed in bent. Je kunt je dan meer toeleggen op je creatieve kracht, je drive.

— Er continuïteit ontstaat doordat je op zoek gaat naar meerdere verdienmodellen. Je bent niet afhankelijk van één inkomensstroom, of bijvoorbeeld een subsidie die wegvalt. Zo kan jouw onderneming blijven voortbestaan. —

Het je vrijheid geeft. Als je beschikt over financiële middelen dan kan dit vrijheid bieden doordat je dingen kunt ondernemen (bijvoorbeeld reizen) zonder dat je iemand hoeft te overtuigen van het nut daarvan. Zo krijg je ook veel controle over je eigen leven.

Verdienmodellen

Er zijn verschillende manieren om een vergoeding voor je werk; deze is vaak afhankelijk van de rol die je zelf inneemt.  De meest gangbare verdienmodellen zijn:

1. Voor projecten krijg je vaak een vergoeding voor je uren en spreek je een totale projectprijs af. Hoe je dit doet, vind je in het werkboek.

2. Word je ingehuurd als freelancer? Dan is dat vaak op basis van ‘uurtje-factuurtje’. Verkoopt een producent jouw ontwerpen/producten, dan krijg je vaak een percentage van de omzet.

3. Als je jouw producten via een webshop, winkel of galerie verkoopt, dan houden die een bepaalde marge in op de verkoopprijs aan de consument of eindgebruiker.Maak je vooral werk voor reclamecampagnes, dan krijg je vaak nog een vergoeding voor het gebruik in verschillende media, de zgn. mediaheffing.

4. Fondsen en subsidies zijn voor veel kunstenaars en ontwerpers een interessante bron van inkomsten. Op deze site richten we ons echter op het realisten van je eigen, onafhankelijke inkomensstroom.

Er zijn ook nog wat minder voor de hand liggende verdienmodellen die interessant zijn om eens te onderzoeken.

5. Zo kan ruilen interessant zijn. Als je net begint kun je jouw foto’s misschien wel ruilen voor een website. Ook zijn er kunstenaars die onderling werk ruilen en zo een interessante collectie opbouwen. In de VS en de UK gebruiken ze zelfs “time banks” waarbij je jouw tijd beschikbaar stelt en kunt ruilen voor andere diensten.

6. Kenmerkend voor circulaire systemen of omgevingen is dat je jouw werk als het ware ruilt. Het is dan de uitdaging om daar toch financiële waarde aan te onttrekken omdat je nu eenmaal ook “touchpoints” hebt met de reguliere “geld economie” (oftewel, je moet ook gewoon je huur betalen).

7. Als je artwork levert voor een startup kan het interessant zijn om in ruil daarvoor aandelen te krijgen. In de games industrie komt dit vaak voor, omdat artwork daar een groot onderdeel is van het totale budget. In de opstartfase zijn die budgetten vaak niet beschikbaar. In plaats van geld, kun je dan mede-eigenaar worden in de vorm van aandelen.

8. Zoek je financiering voor een project of product, dan kan crowdfunding interessant zijn. Websites als voordekunst en kickstarter worden dan veel gebruikt. Je krijgt dan niet alleen financiering maar je krijgt ook exposure en je kunt testen of consumenten interesse hebben.

9. Als je een bepaalde oplossing hebt bedacht voor een klant, dan kun je overwegen om die oplossing ook bij anderen aan te bieden. Je gaat de oplossing dan heel duidelijk omschrijven waardoor je het eenvoudig kunt aanbieden. Je maakt er dan als het ware een product van. Dit wordt dan ook wel productizing genoemd.

Een voorbeeld van productizing is de UX Scan van Online Department. Hun UX-scan beoordeelt de website van klanten op een aantal onderdelen. Ze hebben daarbij nauwkeurig vastgelegd wat je als klant krijgt. Dit product resulteert meestal ook nog in een nieuwe opdracht.

10. Andersom zie je ook steeds meer dat ondernemers de service rondom een product vermarkten omdat die service hen uniek maakt. Hierin liggen ook in veel creatieve omgevingen nog kansen. Er zijn zelfs gespecialiseerde service design bureaus voor zoals Livework. Maar het komt ook regelmatig voor dat een grafisch ontwerpbureau steeds meer strategisch advies geeft en die pas kan verzilveren als ze die als zodanig benoemt en aanbiedt. In dit interview op 99u met het bureau Instrument wordt dit besproken “When you realize that you are doing strategy work and not charging for it, you need to add it as a service and start charging people.”  http://99u.com/articles/54626/instrument-from-15-person-production-shop-to-130-employee-digital-creative-agency

11. Je kunt ook nadenken over abonnementen waarbij bedrijven op continue basis ondersteuning of artwork van je krijgen. Dit zorgt voor een continue stroom van inkomsten.

Nieuwe verdienmodellen

In dit interview spreekt Jules Erhardt van creative agency Ustwo over hun zoektocht naar andere verdienmodellen.

Ustwo rethinks the agency business model

http://99u.com/articles/54497/ustwo-rethinks-the-agency-business-model

En internetkunstenaar Rafael Rozendaal verkoopt de websites die hij zelf creëert als autonome kunstwerken (en met de verplichting deze gedurende een x-periode online te houden). http://www.newrafael.com/websites/

Maar de waarde van creativiteit is niet altijd eenvoudig (vooraf) vast te stellen. Daarom blijft het zoeken naar nieuwe verdienmodellen essentieel. Dit is ook een onderwerp waar wij ons graag mee bezighouden. Dus heb je een idee hierover of wil je hierover van gedachten wisselen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Aan de slag

Je kunt nu aan de slag met het bepalen van je verdienmodel en starten met het maken van de eerste berekeningen. In het werkboek wordt je hier stap-voor-stap in meegenomen.

Afsluitend

Nu je meer inzicht hebt in de verschillende verdienmodellen en welke voor jou relevant zijn, heb je de basis ingrediënten voor je onderneming staan. Hierin kunnen nog veel verschillende opties en verbindingen mogelijk zijn. In de volgende stap ga je bepalen waar jouw prioriteiten liggen en welke stappen je als eerst gaat zetten om te starten.