06. Plan

06. Plan

Is je plan haalbaar en stevig genoeg?

Welke keuzes ga je maken?

Hoe ga je starten?

Doel stap 6

In stap 6 ga je alle stappen samenbrengen en een plan maken. Daardoor ben je in staat om:

 

— Een overzicht te maken. Te zien waar je op dit moment staat.

— Te bekijken wat je nog moet aanpassen aan de stappen om een stevig en haalbaar plan te maken.

— Te bepalen welke keuzes je gaat maken.

— Te starten in de praktijk.

Inleiding

De kracht van je onderneming bestaat uit het feit dat alle 5 stappen (bouwstenen) maximaal op elkaar afgestemd zijn. Als een stap niet goed staat of niet ingevuld is, dan heb je geen sluitend geheel. Je hebt alle bouwstenen nodig om het succesvol te maken. In deze stap check je of alles goed staat en ga je bepalen waarmee je gaat beginnen. Je maakt een (ruw) plan en gaat vervolgens aan de slag. Belangrijk om te beseffen is dat je dit niet eindeloos kan doen. Op een gegeven moment moet je starten om te weten of het werkt.

Gebruik

Wij geloven niet in het maken van dikke rapporten of plannen. Die belanden veelal in de la en geven ze de indruk dat ze onveranderlijk zijn. Maar vooral in het begin zal je regelmatig je plan moeten bijstellen. Gewoon omdat je veel dingen voor het eerst probeert. Een plan helpt dan vooral om te reflecteren en zo sneller te leren. Je gaat namelijk scherper zien wat wel en niet werkt. Je kan je plan samenvatten met behulp van deze poster. Hang hem vervolgens aan de muur en laat aan anderen zien waar je mee bezig bent.

Heb je de CBM eenmaal goed staan, dan kan een gedetailleerdere uitwerking wel helpen om het scherper en beter doordacht te maken.

Het opnieuw opstellen van het plan kan ook weer nieuwe inzichten leveren. Ook zijn er veel ondernemers die de CBM gebruiken als ze een nieuw product willen lanceren. Je kunt dan even snel checken ‘of alles goed staat’.

Relatie tot ondernemingsplan

Soms word je gevraagd om een ondernemingsplan te schrijven. Bijvoorbeeld omdat je een investeerder zoekt. Of financiering van de bank. Daar zijn verschillende formats voor. De CBM kan dan heel goed dienen als basis voor een ondernemingsplan. In veel gevallen zal je daar nog wel wat zaken aan toe moeten voegen. De CBM heeft namelijk een ander doel en dat is om verschillende opties naar boven te halen, de verbanden en grote lijnen te zien en in actie te komen. Het is een werk tool. In een ondernemingsplan leg je het allemaal nog wat gedetailleerder uit en gaat het meer om de verslaglegging van hetgeen je gaat doen.

Aan de slag

In het boek nemen we je mee in het opstellen van je plan. Belangrijk is dat je voor jezelf bepaalt en weet waar je moet beginnen. Als je dat nog niet duidelijk hebt, dan ontbreken er nog bouwstenen aan je onderneming.

Bekijk hier een voorbeeld van een ingevulde Creative Business Map

 

 

Afsluitend

Al je de basis van je onderneming in kaart hebt gebracht en een richting hebt gevonden met je plan, houd het dan nog eens tegen andere mensen aan. Je kunt het dan nog scherper stellen. Heb je het boek ook helemaal doorgenomen en kom je toch nog niet in actie? Probeer dan met iemand te achterhalen wat je nog weerhoudt. Soms zijn het zaken die ingewikkeld lijken maar eenvoudig op te lossen zijn (bijv. door even naar de Kamer van Koophandel te gaan). Het kan ook zijn dat je nog bepaalde angst hebt of het risico lastig kunt inschatten. Loop er dan niet omheen maar pak het aan door er met anderen over te praten of gewoon te gaan proberen en experimenteren. Ondernemen is uiteindelijk gewoon doen!

Heb je nog vragen of ben je op zoek naar een sparring partner? Neem dan gerust even contact met ons op!