04. Hoe

04. Hoe

Hoe ga je je doelgroep bereiken?

Hoe bereik je de partijen die voor jou belangrijk zijn en passen bij je drive?

 

Doel van stap 4:

In deze stap ga je bepalen hoe je jouw publiek of doelgroep gaat bereiken. Welke kanalen je op welke manier kunt inzetten wordt behandeld in het boek. Op deze pagina vind je vooral voorbeelden van andere creatief ondernemers.

Inleiding

In stap 3 heb je bepaald welk publiek of doelgroep je wilt bereiken. Het is belangrijk om dat heel grondig te doen, in de huid te kruipen van je klant en vervolgens te onderzoeken hoe je hen kunt bereiken. Waar bevinden zij zich? Welke media gebruiken ze? Waar halen ze hun inspiratie vandaan? In welke winkels komen ze? Door scherp te weten waar ze zich bevinden kun je beter in contact komen met ze.

Het meest effectieve is als mensen jouw werk gezien hebben in een tijdschrift, blog of social media en je hen daarnaast fysiek ontmoet.

Hieronder vind je voorbeelden van hoe andere creatieven hun klanten benaderen. Wat ze veelal gemeen hebben is dat ze gericht inzetten op een beperkt aantal media maar dan wel veel effort in stoppen. Wat voor jou een goed medium is zal je moeten gaan ontdekken.

Rogier Vlaming van Glamcult vertelt hoe hij zijn klanten benadert. Die belt hij vooral. “En je belt natuurlijk niet zomaar. Wat je eerst doet is goed kijken wie we bereiken en op welke manier onze doelgroep van toegevoegde waarde kan zijn voor de adverteerder en zijn merk of bedrijf. Die toegevoegde waarde verkoop je. Je verkoopt dus niet wat je zelf allemaal doet aan events, acties etc., maar wat je voor het merk kan doen.”

Er zijn volgens Rogier twee routes hoe je bij magazines binnen kunt komen: via stylisten en via de redactie. Hoe je die het best bereikt lees je in het interview.

Lees hier het hele interview 

Iwan Smit heeft heel bewust gekozen voor 2 kanalen die goed bij hem passen, nl. Instagram en Facebook. Daar heeft hij door de jaren heen enorm veel volgers opgebouwd. Hij post consequent en heel bewust. Haalt soms ook weer content offline als hij vindt dat het toch niet meer helemaal past. Zorgt ook dat het altijd ‘credible’ is. Dus geen betaalde content die niet bij hem past.

Daarnaast ziet Iwan commercieel werk ook als een middel om exposure mee te krijgen. Met die exposure, weet hij vervolgens weer mensen naar zijn autonome werk te trekken.

Lees hier het hele interview

Illustratoren LouLou & Tummie hebben op Behance enorm veel volgers (jan 2017 bijna 50.000). Als zij een project posten en daarmee op de featured pagina verschijnen van Behance bereiken ze een enorm groot internationaal publiek. Meestal resulteert een featured item in verschillende aanvragen van opdrachtgevers. Ook op Instagram hebben zij inmiddels ruim 12.000 volgers.

Venour heeft in het begin naamsbekendheid gekregen door “het verkopen van T-shirts met Venour-logo. Deze werden gedragen op festivals waardoor mensen dachten “Hee, zo’n shirt wil ik ook”. Via de webshop en de website kregen we op die manier exposure.” Venour is verder vooral gegroeid door mond-op-mond reclame, social media en door opdrachten vol overgave te doen.

Lees hier het hele interview

Viewbook – het platform waar vooral fotografen hun beeld beheren en publiceren – heeft vooral bekendheid gekregen door een fotocompetitie uit te schrijven. Daarmee kregen ze enorm veel exposure op relevante blogs en meteen in hun relevante doelgroep, fotografen. Verder onderhouden ze continu goede contacten met blogs, maar “Het allerbelangrijkste is dat je een goed product hebt en dat je goed zorgt voor de mensen die je hebt. Die vertellen dan door dat Viewbook fijn is. Dat is de basis.”

Lees hier het hele interview

Illustrator Christian Borstlap heeft jarenlang zijn werk ingezonden voor reclame-awards en heeft daar enorm veel naamsbekendheid mee verworven.

Kunstenaar Florentijn Hofman – o.a. bekend van de enorme badeend – besefte tijdens zijn studie dat het kunnen verkopen van je werk essentieel is. Hij heeft tijdens zijn studie al ervaring opgedaan door telefonisch te verkopen. Gedurende zijn praktijk als zelfstandige is hij steeds beter geworden “in dit spelletje” en schat hij tijdens gesprekken goed in welke rol hij aanneemt en hoe hij aan kan sluiten op de behoefte van de potentiële klant.

Kunstenares Tinkebell is in staat om met haar acties in veelbekeken tv-programma’s zoals Jinek of De Wereld Draait Door te komen. “Een kunstwerk is pas geslaagd als het de hele wereld over gaat.”

Verkopen van je werk

Als je meer wilt weten over hoe jij je werk kunt verkopen, dan vind je op deze pagina een aantal principes en tips die je kunt hanteren.

Gebruik van social media

Als je meer wilt weten over hoe je social media kunt inzetten, dan vind je dat hier.

Aan de slag

In het werkboek ga je aan de slag met de mogelijkheden die er zijn om jouw publiek of doelgroep te bereiken.

Afsluitend

Nu je meer inzicht hebt in wie je wil bereiken, wordt het tijd om in kaart te brengen welk verdienmodel of verdienmodellen passen bij jouw aanbod en de mensen die je ermee wil bereiken.