03. Wie

03. Wie

Wie is jouw klant, doelgroep of markt?

Met wie wil je graag samenwerken?

Wie kan jou verder helpen?

Wie past er bij je drive?

Doel stap 3

In deze stap bekijk je wie er voor jou belangrijk is. Dat kunnen verschillende partijen zijn met verschillende belangen. Die breng je in kaart en probeer je zo specifiek mogelijk te benoemen door:

— Te benoemen aan wie je je verschillende producten en diensten kunt verkopen. Je weet wie je klant, doelgroep of markt is.

— Te benoemen met wie je graag wil samenwerken of in contact mee wil komen. Je weet wie er past bij je drive en wie je verder kan helpen. Dit is essentieel voor je verdere communicatie naar buiten toe.

 

Inleiding

In het werkboek zie je op welke manieren je kunt kijken naar je potentiële publiek of doelgroep. Je kunt bijvoorbeeld kijken hoe een product zijn weg vindt van productie tot eindgebruiker (keten); je kunt kijken naar trends waar je op in kunt spelen; je kunt geldstromen volgen etc. Een aantal van deze invalshoeken worden hieronder toegelicht aan de hand van cases.

Keten

In de afgelopen jaren zijn diverse bedrijven ontstaan vanuit de wil om tussenschakels in ketens weg te nemen zodat er minder marge in de tussenhandel blijft. Veel merken in de mode beginnen met hun eigen single brand stores. In de meubelwereld zijn bedrijven als Basematters en CrowdyHouse actief die hun producten van ontwerpers direct naar de consument brengen.

Art Below is een creatieve start-up dat billboard ruimte in de metro gebruikt om eigentijds artwork in Londen en daarbuiten te laten zien.

Er zijn ook bedrijven die zich juist richten op een bepaalde schakel in de keten. MediaMonks is de grootste geworden door zich in het begin te richten op het maken van digitale campagnes voor reclamebureaus en niet direct voor merken te werken. Door zich op reclamebureaus te richten en zich zo helder te profileren was het duidelijk voor bureaus dat ze bij MM moeten zijn voor hun campagnes en dat ze niet de angst hoeven te hebben dat MM ze passeert door direct voor de merken te gaan werken. De oprichter zegt daar in een interview nog dit over:

Hoe legt u op een verjaardag uit wat u doet?

“Ik zeg soms: ‘Ik maak websites’, dan haken mensen vrijwel direct af. Een andere keer zeg ik: ‘Ik zit in de reclame’ en duurt het gesprek iets langer. Het iets genuanceerdere verhaal is: we maken digitale campagnes. De ideeën komen bij anderen vandaan, met name bij reclamebureaus. Wij nemen in het digitale domein de rol in van een filmregisseur die een scenario aangereikt krijgt en daar een speelfilm van maakt. We doen dat met eentjes en nulletjes. Ik houd me altijd vast aan de uitspraak van een beroemde Engels reclameman, sir John Hegarty: ‘Goede reclame is tachtig procent idee en tachtig procent uitvoering.’ We richten ons honderd procent op de uitvoering, op het allerhoogste niveau.”

“Waar beweging is ontstaat ruimte.”

Intro

In omgevingen waar nauwelijks ontwikkelingen zijn, is het als nieuwkomer lastig om een plek te veroveren. Maar daar waar beweging zit, ontstaan gaten, leemtes en kansen. Daarom is het interessant om naar de grote bewegingen (trends) te kijken en te beoordelen of je hier iets mee kunt. Een trend die nu veel kansen biedt voor creatieven is bijvoorbeeld Virtual Reality (VR). Bureaus die hier nu instappen groeien hard en worden regelmatig overgenomen door grotere partijen (VR-specialist Stopp is bijv. overgenomen door MediaMonks).

Ook van Internet of Things (IoT), waarbij apparaten steeds meer verbonden zijn met internet, wordt veel verwacht. Tweetonig is hier bijvoorbeeld in gespecialiseerd.

Circulair en sustainability zijn steeds belangrijkere thema’s. The Better Future Factory is hier een goed voorbeeld van.

In het verlengde hiervan is Biobased economy een opkomende trend. Rotterzwam is bijvoorbeeld een toepassing hiervan.

Veel architecten hebben sinds de crisis hun positionering moeten aanscherpen of zijn hun expertise op een bepaald terrein verder gaan ontwikkelen, veelal in nieuwe, opkomende toepassingen. In dit artikel vind je daarvan verschillende voorbeelden:

https://nl.pinterest.com/pin/367254544599064237/

Online retail is een ontwikkeling waarvan het einde nog niet in zicht is. Flinders – online designmeubels – is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Dit heeft ook weer invloed op de fysieke retail waardoor dit gehele retail landschap aan het veranderen is. In een eerdere blogpost besteedden wij al uitgebreider aandacht aan de kansen die hierdoor ontstaan

Niche

Veel ondernemers starten vanuit een bepaalde niche, optimaliseren hun product helemaal op die niche en groeien vanaf daar verder. Airbnb is pas gegroeid nadat ze deze ‘niche-strategie’ gingen toepassen. Adviseur Paul Graham zegt daar in het FD over: ga praten met je gebruikers. Je kunt beter 1000 gebruikers hebben die verliefd op je zijn dan een miljoen die je leuk vinden. Bouw een kerngroep van evangelisten en bouw een product voor hen. https://nl.pinterest.com/pin/367254544599081215/

Rogier Arents heeft bijvoorbeeld een duidelijke niche gevonden door zich als ontwerper te richten op life science. Hij ondersteunt wetenschappers bij het communiceren van hun kennis, om zo een breed publiek aan te spreken. In deze niche heeft hij inmiddels naamsbekendheid verworven.

Art Agent Orange stelt zich tot doel om vooral onmogelijk grote objecten te verkopen. Dat is wereldwijd een beperkte doelgroep, vooral musea en soms verzamelaars. Door met deze bril te kijken, onderscheidt hij zich van andere agenten.

 

Stijl

Cavemen is ontstaan doordat ze een sterke voorkeur hadden voor een bepaalde lifestyle. Daar zijn ze lifestyle documentaires voor gaan maken die vervolgens werden opgepikt door merken die binnen die lifestyle passen. Cavemen maakt nu moodfilms in opdracht van deze merken.

Interesse

Rogier Vlaming van Glamcult Magazine vertelt in een interview met CBM dat zijn lezersdoelgroep een andere is dan degene die hem betaalt, de adverteerders. Zijn lezersgroep trekt hij met zijn content als vanzelf naar zich toe – mede omdat zijn eigen interesse daar ligt – en heeft hij relatief weinig omkijken naar. Zijn adverteerders besteedt hij veel tijd aan en is hij zelfs selectief in. Sommige adverteerders zouden de eenduidige stijl van het magazine doen vervagen waardoor andere adverteerders af zouden kunnen haken.

Waar zit het geld / follow the money

Groos, het Rotterdamse Warenhuis heeft een breed scala aan producten. Door deze producten te bundelen in de GroosDoos ontstond er een nieuwe markt, nl. de markt van bedrijven die kerstpakketten aan hun personeel aanbieden. Aangezien het Rotterdamse producten betreft, wordt de markt al snel overzichtelijker. Bijkomend voordeel is dat medewerkers van deze bedrijven zo ook bekend raken met Groos.

Overeenkomstige drive

Online Department selecteert opdrachtgevers die net als zij – hun klant echt centraal hebben staan. Omdat dit binnen verschillende branches voor kan komen, hebben ze daarbinnen nog een drietal segmenten gedefinieerd waar ze zich in zijn gaan specialiseren (software, e-commerce en marketing).

Drive/purpose/sociale ondernemingen

In een artikel n.a.v. onderzoek van McKinsey wordt duidelijk dat sociale ondernemingen als vanzelf aandacht op zich gevestigd weten te krijgen. Een ondernemer zegt daarover: ‘Ze slagen erin klanten bij hun ambities te betrekken (…) zo kun je blijven groeien, zelfs in verzadigde markten.’

Aan de slag

In het werkboek vind je verschillende manieren om naar je markt te kijken. Bovenstaande voorbeelden kun je al inspiratie gebruiken. Ken je zelf nog goede voorbeelden, aarzel dan niet om ze met ons te delen.

Afsluitend

In stap 1 heb je je drive verwoord. Vervolgens in stap 2 je aanbod bepaald. In deze stap heb je een idee gekregen van jouw klanten of publiek waar jij je op wilt gaan richten. In de volgende stap leer je hoe je die klanten kunt bereiken.

Het vinden van de juiste markt is vaak ook een intuïtief proces. Buitenstaanders kunnen je daarbij helpen want die zien soms scherper waar je werk bij past. Dat kunnen vrienden, familie of zakenrelaties zijn. Ook in onze workshops besteden we hier veel aandacht aan en zijn we in staat gebleken om met de deelnemers tot nieuwe inzichten te komen.