01. Drive

01. Drive

Wat vind je belangrijk?

Wat is je passie of droom?

Wat wil je betekenen?

Doel stap 1:

De eerste stap bij het ontwerpen van je eigen onderneming is ook meteen de belangrijkste. De drive gaat namelijk over jezelf en is het hart van je onderneming. Het geeft richting aan hoe jij jezelf straks neerzet in de praktijk. Het is belangrijk om je drive in grote lijnen te verwoorden en daarna te expliciteren omdat:

— Het inzicht verschaft in wat je creatieve kracht is, waar je goed in bent.

— Het voor jezelf helder en duidelijk is wat je graag wilt bereiken en waarom juist dat.

— Je daarmee duidelijk kunt uitleggen aan een ander wat je inspireert om te doen wat je doet.

Belangrijk voodat je begint

Je drive blijft niet altijd hetzelfde. Je verandert als mens en daardoor verandert vaak ook wat je beweegt. Zie je drive dus niet als een beperking, als iets waar je je voor de rest van je leven aan moet houden. Het is en blijft een organisch proces en verandert met jezelf mee.

 

Inleiding

Passie en fascinatie zijn voor veel creatief ondernemers de drijfveren (drive) van de onderneming. Het is ook essentieel om deze goed te kunnen verwoorden en uit te stralen. Het kunnen verwoorden ervan zorgt ervoor dat je mensen om je heen verzamelt die vanwege jouw drive met je willen samenwerken. Passie is in creatieve beroepen vaak een reden om ingehuurd te worden. Bijvoorbeeld om een organisatie te inspireren. Of doordat mensen een verhaal kunnen vertellen bij een product dat ze van je gekocht hebben.

Het kunnen uitdragen van je drive is ook nodig om plezier te houden in je werk. Hoe dichter je bij je drive blijft, hoe meer je kunt excelleren en hoe beter je je voelt. Daarnaast nodigt het uit om een dialoog aan te gaan met gelijkgestemden.

 

Drive

Jouw drive kun je vanuit 4 verschillende dimensies verwoorden of zien.

– Intern: wat zijn jouw persoonlijke opvattingen, meningen, skills? Wat vind je je belangrijk?

– Extern: in welke context of omgeving wil je werken? In welke omgeving komt jouw drive maximaal tot zijn recht? In welke omgeving kun of wil je met jouw drive waarde toevoegen?

Beide kun je toepassen op je privé en werkende leven.

In dit filmpje vertelt Steve Jobs – na een langdurige periode van ziekte – hoe belangrijk het is om te weten wat je het liefste doet.

Steve Jobs: How to live before you die

“I’m convinced that the only thing that kept me going, was that I loved what I did. You’ve got to find what you love and that is as true for your work as it is for your lovers. Your work is gonna fill a large part of your life and the only way to be truly satisfied is to do what you believe is great work. And the only way to do great work is to love what you do. If you haven’t found it yet, keep looking. And don’t settle. As with all matters of the heart, you’ll know when you find it.”

Een andere goede en veel gebruikte methode om je drive te achterhalen is de De Golden Circle ® van Simon Sinek. Deze ziet er als volgt uit:

Door te achterhalen en te beschrijven waarom je iets doet of maakt, kun je gelijkgestemden (believers) vinden die dezelfde drijfveren hebben. Mensen met dezelfde drijfveren zullen eerder iets van je afnemen en zullen je eerder ergens mee helpen. In deze presentatie wordt de Golden Circle helder en krachtig uitgelegd:

 

 

De ‘why’ en de ‘what’ (stap 2) liggen voor veel creatieven dicht bij elkaar. Het werk komt vaak autonoom en vanuit je eigen fascinatie tot stand. Vervolgens bepaal je wie er past bij je drive en het werk dat je maakt.  Dit is wezenlijk anders dan de gangbare marketingvisie waarbij je geacht wordt je aanbod af te stemmen op de behoeften en wensen in de markt. Daarom doe je dit in stap 3. Je kunt na stap 3 wel tot de conclusie komen dat je je aanbod zal moeten finetunen.

Als je werk dicht tegen je drive aan ligt, dan zal je in de markt eerder gezien worden als authentiek. Veel opkomende merken zoals die bijvoorbeeld beschreven worden in het boek Indie Brands voldoen aan deze eigenschappen. Vanuit een bepaalde drive, purpose of passie wordt een product gemaakt. Vervolgens vindt dit schijnbaar vanzelf de weg naar de markt. Deze denkwijze past beter in onze huidige tijd en het biedt kansen voor ondernemers die vanuit drive creëren.

Het belang van drive en storytelling wordt ook duidelijk in dit artikel:  https://nl.pinterest.com/pin/367254544599081815/

Op de website van kunstenares Tinkebell wordt haar drive gekoppeld aan haar werk:  “By turning her own cat into a handbag she tries to show people their own hypocrisy about the use of animals for consumption and leather production. If anything, her works form a extreme incentive for the discussion of our morals and the way society is developing.” http://www.tinkebell.com/page/about

Zij is hierdoor in staat een groot publiek te bereiken.

Aan de slag: het achterhalen van je drive

In het boek Creative Business Map, design your business! leer je hoe je jouw drive kunt achterhalen en expliciet kunt maken, zodat je die aan anderen kort en bondig kunt vertellen. Het boek download je hier. In hoofdstuk 1 (vanaf pagina 14) wordt ingegaan op het verwoorden van je drive.

Het groepsproces en de tijdsdruk zijn belangrijk om je drive goed te krijgen. Het groepsproces, omdat anderen jouw drive scherper kunnen maken. De tijdsdruk die je bij de vragen krijgt zorgt ervoor dat je kort en bondig opschrijft wat als eerste in je opkomt (en dus vaak al het belangrijkste is).

Het centraal stellen van de drive is steeds gangbaarder aan het worden. De drive wordt door steeds meer ondernemers gezien als de basis van een onderneming. Er wordt in plaats van drive soms ook wel gesproken over purpose of purpose-driven. In het steeds meer gebruikte ‘strategy wheel’ staat purpose bijvoorbeeld ook centraal http://sourcesofinsight.com/strategy-wheel/

Literatuur en inspiratie

Als je meer wilt weten over ‘drive’ dan vind je hieronder nog een aantal suggesties.

  • Sinek, Start with Why, How great leaders inspire everyone to take action.
  • Edward L. Deci, Why we do what we do, Understanding Self-Motivation.
  • Krznaric, Empathie, introspection is out, outrospection is in.
  • Dan Pink, Drive: The surprising truth about what motivates: https://www.youtube.com/watch?v=_mG-hhWL_ug
  • Definities van drive: http://www.encyclo.nl/begrip/drive