Over

Over

Over deze site

Deze site en methode zijn opgezet om – vooral jonge en startende – creatieve professionals sterker in de praktijk te zetten. Toen Mark Bode zich in 2013 ging verdiepen in dit onderwerp, kwam hij erachter dat er in de managementliteratuur vooral gekeken wordt naar wat ondernemers doen. Die denken wezenlijk anders en hebben vaak ook een ander vertrekpunt. Creatieven starten veelal vanuit een bepaalde drive om iets te veranderen of vanuit een gedrevenheid om werk te maken. Van daaruit gaan ze op zoek naar de markt. Terwijl ‘rasondernemers’ zoals ze beschreven worden in de literatuur starten bij het zien van kansen, vervolgens wie ze kennen om het te realiseren en dan of er potentieel geld mee te verdienen valt bij een acceptabel risico.

Het idee om kennis over ondernemen zoveel mogelijk te delen ontstond omdat bleek dat er op verschillende niveau’s en momenten in het leven mensen behoefte hadden aan basiskennis over ondernemen. Studenten in het eerste jaar, maar ook alumni die werk op de markt trachtten te brengen. Om kennis echter gestructureerd online te krijgen en eenvoudiger overdraagbaar te maken bleek een methode nodig. Mark Bode is toen in de huid gekropen van een aantal kunstenaars en ontwerpers (vooral in die van zijn broer, Luuk Bode) en zo ontstond de gedachtengang achter de Creative Business Map. Deze is inmiddels onder vele honderden creatieven getest en blijkt buitengewoon goed te werken.

Inmiddels bestaat de Creative Business Map uit een team van Carly Rutten (communicatie, productie), Mark Schotman (co-auteur boek CBM), Karen Mertens (partners) en Mark Bode (founder).

 

Over Mark Bode

Mark Bode (1969) heeft Economie gestudeerd aan de UvA (Strategisch Management en Organisatie). Na een aantal jaren als marketing manager gewerkt te hebben, in 2001 gestart met Shop Around – een leidend agentschap en productiehuis voor eigentijdse illustraties en animaties. Met Shop Around geparticipeerd in Dance Parade, DC (grafisch en internet ontwerp) en de online start-up Mykea.

Al jaren een sterke drive om creatief talent te ontwikkelen en de commerciële wereld dichterbij de creatieve te brengen vanwege het geloof dat deze elkaar enorm kunnen versterken. Om daar breder aandacht te kunnen besteden in 2012 gestopt met Shop Around en sindsdien verbonden aan de Willem de Kooning Academie om studenten te begeleiden in ondernemerschap. Verder actief als strategie consultant voor creatieve ondernemingen; de lancering van het designlabel basematters. Eind 2015 heeft hij ook de stap genomen om vanuit de andere kant te werken, dus om creativiteit in te zetten bij corporates om zodoende te komen tot innovatie. Sinds januari 2016 is hij als Associate Partner verbonden aan Livework (voorheen Zilver Innovation).

markbode.nl

Voor wie

De Creative Business Map is vooral bedoeld voor beginnend creatief ondernemers die behoefte hebben aan versterking van hun eigen praktijk. Maar ook voor creatieve professionals die al wat langer bezig zijn, draagt de methode bij aan het vinden van de juiste richting (focus), het signaleren van nieuwe kansen en het genereren van een onafhankelijke inkomensstroom.

Professionals werkzaam binnen onderstaande vakgebieden zijn degenen die de methode het meest gebruiken:

 • Autonome Beeldende Kunst
 • Illustratie
 • Design
 • Product ontwerp & interieur
 • Fotografie
 • Mode
 • Lifestyle&design
 • Advertising
 • AV
 • Animatie
 • Serious gaming
 • E-learning
 • Muziek

Het is verder een platform en tool voor docenten en studenten aan kunstacademies, HBO’s en Universiteiten die binnen bovenstaande vakgebieden bezig zijn of daar interesse in hebben.

De site is primair gericht op zzp’ers, start-ups en eigenaren van kleine bureau’s. Veel basistechnieken, methodes en ontwikkelingen zijn echter ook interessant en relevant voor werknemers en grotere bureau’s die zich in deze marktsegmenten begeven.

De Creative Business Map kan daarnaast ook goed toegepast worden buiten de creatieve industrie en dan vooral in die sectoren waar mensen veelal binnen een bepaald vak of ambacht worden opgeleid. Wil je hier meer over weten of ben je geïnteresseerd om hierin samen te werken? Neem dan gerust contact met ons op.

Auteursrecht

Het auteursrecht van de content berust bij Creative Business Map. De content mag vrij gebruikt geworden zolang de bronvermelding geschiedt op de manier zoals het hoort. Wij behouden ons het recht voor om herplaatsing of hergebruik te weigeren als wij van mening zijn dat dit niet past bij de doelstellingen van deze site. Hergebruik voor commerciële doeleinden uitsluitend in overleg. De Creative Business Map is geregistreerd bij CC Proof.