Business Talk met XYZ Branding Agency
Nieuws @en @nl / 5 jaar ago

Business Talk met XYZ Branding Agency

We spraken Roos Greiner en Diederik Hoffland van XYZ Branding Agency. Deze twee alumni van de Willem de Kooning Academie (WdKA) startte drie jaar geleden na hun studie Advertising hun eigen creatief bureau voor positionering, campagne en ontwerp.

tekst: Karen Mertens & Carly Rutten

 

Hoe zijn jullie begonnen?

Diederik: “Tijdens mijn afstuderen aan de WdKA waren de startups heel erg in opkomst. Ik zag dat ze hele mooie ideeën hadden, maar naar mijn idee leken ze die niet helemaal goed te vermarkten. Vanuit dat gemis heb ik samen met een mede student Startup Agency opgericht. We merkten echter snel dat de startup scene en branding niet zo op elkaar zaten te wachten. Ze zagen het nut niet zo in van branding en waren nog met heel veel andere dingen bezig. In diezelfde periode stopte mijn compagnon ermee. Zij vond ondernemen toch niet haar ding.”

 

Roos: “Ik was op dat moment aan het freelancen en twijfelde of dat wel was wat ik wilde. Diederik had vanuit Startup Agency nog wel wat opdrachten die afgerond moesten worden en vanuit daar hebben we toen besloten om samen XYZ Branding Agency op te starten.”

Hebben jullie toen ook een nieuw bedrijfsplan gemaakt?

“Het hele startup idee hebben we toen gelijk achter ons gelaten en we zijn ons meer gaan richten op het MKB en grotere bedrijven. Een opdracht voor een startup omvatte vaak zo veel meer dan alleen een ontwerp of campagne. Er zijn bij een beginnend bedrijf nog zo veel beslissingen te nemen, dat je op een gegeven moment aan het meedenken bent over de complete bedrijfsvoering. Dat was niet de kant die wij graag op wilden. Daarbij miste we echt een marketingmanager die precies kan zeggen wat de budgetten, focus en doelen zijn voor een jaar. En de budgetten zijn meestal gewoon niet zo hoog.”

Hebben jullie daardoor ook veel onbetaalde opdrachten of dingen via ruilhandel gedaan?

“Ja, in het begin best wel. Volledig onbetaalde opdrachten doen we nu eigenlijk niet meer, maar in het begin heeft het wel voor ervaring en het vergroten van ons netwerk gezorgd. We vinden wel dat er in de creatieve sector vaak een beetje misbruik wordt gemaakt van het inzetten van ervaring en netwerk als ruilmiddel. Een onbetaalde opdracht kan je inderdaad verder helpen maar het is wel belangrijk om hier kritisch over te blijven. Wij kiezen er nu soms nog wel voor om iets extra’s te doen binnen een betaalde opdracht als we daarmee ervaring kunnen opdoen met bijvoorbeeld een nieuwe tool of ontwikkeling.”

Hebben jullie altijd de ambitie gehad om ondernemer te worden?

Roos: “Diederik denk ik wel. Die was altijd al met van alles bezig tijdens onze opleiding. Ik zelf eigenlijk helemaal niet. Ik was aan het freelancen, maar dat was niet mijn ding. Ik bouwde voor mijn gevoel niet echt iets op. Je bent altijd voor een ander aan het werk.

Daarbij, en dat stond misschien wel voorop, wilden we beide heel graag in Rotterdam blijven en de bureaus waar we als freelancer voor konden werken zitten allemaal in Amsterdam.”

 

Was Rotterdam een strategische keuze?

“Een beetje wel. De reclamewereld bevindt zich voornamelijk in Amsterdam. Wij zijn de enige uit onze klas die in Rotterdam zijn gebleven, dus er is minder concurrentie. Daarbij zat Rotterdam toen al wel in de lift en is het voor een startende ondernemer gewoon veel makkelijker om je te vestigen. We hebben hier vanaf het begin een goede kantoorruimte kunnen huren en zitten nu op een A-locatie naast Rotterdam CS. Met de prijzen in Amsterdam hadden we in het begin vanuit huis moeten werken. En Rotterdam kan wel wat goede conceptuele reclamebureaus gebruiken!”

Komen veel van jullie klanten nu ook uit Rotterdam?

“Wel een aantal, maar niet allemaal.”

Hoe komen jullie aan je klanten?

“Op nummer één staat wel echt via ons netwerk! Klanten komen nu eigenlijk op twee manieren. Aan de ene kant worden we steeds vaker opgepikt en benadert door klanten. Daarbij doen we ook actieve acquisitie voor merken waar we graag voor willen werken. Dan zeggen we niet, we komen een kop koffie drinken, maar dan komen we met een tof idee. Dan bedenken we alvast een inzicht zodat ze zien wat onze werkwijze is. Dat wij conceptdenkers zijn en dat ze dingen ander zouden kunnen dan dat ze het nu doen. Dat kost natuurlijk wel tijd, maar het werkt vaak wel. Natuurlijk niet altijd. Het komt ook voor dat we heel ver komen en het dan toch niet doorgaat, maar daar ontkom je niet aan.”

Hebben jullie toen jullie begonnen een bedrijfsplan gemaakt en daarin vastgesteld hoe jullie klanten willen binnenhalen?

“Nee eigenlijk niet. We hebben ons in het begin vooral gericht op het verbreden van ons netwerk door dus wat onbetaalde opdrachten te doen. We zijn er eigenlijk altijd vanuit gegaan dat een netwerk alles is. Als iemand je iets gunt, omdat hij of zij je kent, brengt dat een positieve emotie met zich mee en maakt bijvoorbeeld een portfolio veel minder uit. Dat is altijd onze focus geweest. Het heeft ons uiteindelijk niet altijd opdrachten gebracht die allemaal even interessant waren, maar we hebben er wel veel van geleerd en echt stappen kunnen maken.

Je kunt er voor kiezen een hele duidelijke strategie te volgen in de hoop dat je daardoor uiteindelijk dat ene klompje goud vindt. Wij hebben ervoor gekozen om alles dat op ons pad kwam aan te grijpen om zo uiteindelijk bij het goudklompje te komen.”

 

“We kijken nu vaak bij een opdracht die binnenkomt of het bijdraagt aan twee van de drie P’s van Poen, Portfolio en Prestige. Dat wordt natuurlijk wel steeds makkelijker als de trein een beetje begint te rijden. In het begin moet je nou eenmaal wat meer concessies doen.

Daarbij we willen heel graag werk maken dat er daadwerkelijk komt. Pas hebben we voor een klant heel super tof traject doorlopen en bijna op bedrijfskundig niveau een concept uitgewerkt en dat gaat dan door een investeerder die zich terugtrekt toch niet door. We hebben wel gewoon betaald gekregen, maar je baalt toch dat het dan nooit naar buiten komt. Het is juist onze drive dat wat wij maken de wereld in gaat.”

Voegen jullie zo’n project dan wel toe aan je portfolio?

“Nee, het is er niet gekomen dus dat zou het een soort schoolopdracht zijn. Dat vinden we gezien hoe lang we nu bezig zijn niet meer kunnen.”

Werken jullie voor grotere opdrachten samen met een vast team? Of hebben jullie mensen in dienst?

“We hebben nog niemand in dienst. We werken wel vaak met dezelfde freelancers en hebben een stagiair. Het liefst zouden we samenwerken met partijen waarmee we ook een kantoor delen. We hebben een tijdje in Katshoek (bedrijfsverzamelgebouw in Rotterdam Noord) gezeten en dat beviel ons erg goed. We merken dat we daar wel weer meer behoefte aan hebben, omdat we altijd erg geïnspireerd raken van andere ondernemers om ons heen. Als starter kan je omringen met andere ondernemers sowieso goed werken om je netwerk te vergroten en jezelf aan op te trekken.

We zitten qua werkverdeling nu ook wel op een kantelpunt. Het uitbesteden van werk is vaak erg kostbaar en we kunnen het meestal zelf ook. Het is alleen de vraag of we onze tijd nog zoveel aan uitvoerend werk moeten besteden.”

Berekenen jullie dit soort kosten voor uitbesteden direct door aan de klant?

“Ja. Uitbesteden kan daardoor ook heel goed uitpakken, omdat we er dan zelf heel weinig tijd aan kwijt zijn. Maar het komt ook voor dat we zoveel tijd kwijt zijn aan het aansturen van derden, dat het ons uiteindelijk minder tijd en geld kost om het zelf te doen. Projectmanagement is daarvan het beste voorbeeld. Dat is erg kostbaar om uit te besteden en pakken we nu vaak nog zelf op. We willen voor komend jaar eens goed naar de cijfers gaan kijken en uitzoeken of het op dit moment meer oplevert als we werk uitbesteden en zelf in die tijd bijvoorbeeld zoek gaan naar nieuwe klanten.”

Zijn jullie vanuit de studie voorbereid op het ondernemen?

“We denken dat je misschien niet helemaal voorbereid kan worden op ondernemen. Volgens ons zit dat dan meer in informatie over de praktische kant, zoals je administratie bijvoorbeeld. Dat deel hebben wij op onze studie nooit gehad en hebben we wel gemist.”

Vinden jullie dit deel van het ondernemen moeilijk?

“Het kost vooral veel meer tijd dan je denkt en zou willen. In het begin deden we nog alles zelf, maar eigenlijk hadden we direct een accountant moeten nemen en de tools die er zijn voor bijvoorbeeld het bijhouden van je bonnen gewoon gelijk moeten gebruiken. We vinden het wel belangrijk om het een beetje te snappen en mee te krijgen wat zo’n accountant allemaal doet. Anders staat je financiële situatie wel heel ver van je af en verlies je alle controle. Dat is soms wel ingewikkeld, maar daar hoef je niet bang voor te zijn.”

Op welke manier houden jullie je bedrijf financieel gezond?

“We berekenen over een langere periode wat er binnenkomt en uitgaat en bepalen op die manier hoeveel salaris we onszelf in die periode kunnen uitbetalen. Dat bedrag wordt steeds iets hoger. Doordat we dat op deze manier structureren en opbouwen merken we ook duidelijk dat we aan het groeien zijn. Daarin zijn we best wel strategisch.”

Denken jullie veel na over de toekomst?

Roos: “Ik denk dat we dit kunnen omdat we een bepaalde mentaliteit hebben in juist heel erg in het nu leven. Dat betekent dat ik juist niet heel bewust bezig met de toekomst. Ik weet wel waar wij willen staan over een paar jaar. Ik hoop dat we een gevestigd en bekend reclamebureau in Rotterdam worden, maar geloof er niet zo in om daar constant mee bezig te zijn.”

Diederik: “Sowieso is elke dag nog wel een nieuwe pagina voor ons. Er zijn wel steeds meer dingen die wat makkelijker gaan, maar er komen toch nog steeds veel opdrachten binnen waarbij dingen helemaal nieuw zijn. Zolang we dat nog hebben denk ik dat we nog niet met zekerheid kunnen zeggen welke kant we op willen, omdat we nog niet precies duidelijk hebben waar wij echt de allerbeste in zijn duidelijk hebben.”

Tot slot, wat is volgens jullie het geheim van succesvol ondernemen?

“Doen! Niet wachten en denken, maar gewoon doen. Je moet eerst iets hebben gedaan om erachter te komen of je er spijt van gaat krijgen. Dat zal heus wel eens gebeuren, maar dan weet je dat in ieder geval.”

Creative Business Map organiseert events en courses voor creatieve professionals. Het actuele aanbod van onze events en de gasten die we daarvoor uitnodigen vind je hier. Check regelmatig onze site voor de laatste update van de agenda, of volg ons via Facebook!